Jasic Plazmavágó gépek

A jellegét tekintve a plazmavágás ömlesztő vágás.

Ez azt jelenti, hogy az anyag a vágási résben teljes vastagságában megolvad, a keletkező ömledéket nagy sebességű és hőmérsékletű gázsugár fújja ki.

A plazmaív azt jelenti, hogy a negatív elektróda és a pozitív pólusra csatolt alapanyag között az áramot a kiáramló ionizált gáz vezeti, ezt nevezzük plazmaívnek.

A vágandó résben a koncentrált plazma megolvasztja az alapanyagot (kb 20000 celsius fok) és a gázsugár kifújja azt. A plazmavágás esetén a lángvágástól eltérően nincsenek kémiai reakciók. A plazmavágás többféle alapanyag esetén is tökéletesen alkalmazható. Két fajta plazmavágási technológiát különböztetünk meg, belső és külső íves technológiát. A külső íves plazmavágás esetében az anód szerepét az alapanyag tölti be. Hátránya, hogy vágandó alapanyagként csak fémes alapanyagok jöhetnek szóba, viszont a vágási sebessége és a vágható anyagvastagság lényegesen nagyobb.

A lángvágással összehasonlítva a vágási sebessége lényegesen nagyobb, viszont a vágási tartománya kisebb, ezért nem minden esetben alkalmazható helyette.

Nézet: